Neapolitańska pizzetta

20.07.2017


Idealna pizza neapolitańska z wyłącznie oryginalnych składników: włoska mąka Caputo i pomidory San Marzano.
Oryginalna mąka Caputo to najlepsza włoska mąka z Młyna Caputo w Neapolu! Mało kto wie, jakim trudem otrzymuje się tą mała i doskonałą frakcję mąki. Ziarno jest wybierane z największą dbałością, poddawane specjalnym analizom w laboratorium i opracowywane według tradycjonalnych schematów badań, by uniknąć uszkodzenia skrobi oraz pozostawić niezmienną wielkość mąki. Wszytko po to, aby każdy wypiek był wyjątkowy. Doskonała do klasycznej pizzy neapolitańskiej.
Pomidory San Marzano DOP to król wśród pomidorów.
Nazwa odmiany pochodzi od nazwy miasta San Marzano sul Sarno, leżącego w regionie Kampania, w połowie drogi między Salerno i Neapolem.
Według zapisów historycznych, odmiana San Marzano pojawiła się na terenie Włoch w roku 1770, kiedy to wicekról Peru podarował nasiona tych pomidorów ówczesnemu królowi Neapolu. Zasiane na obszarze obecnego miasta San Marzano sul Sarno, na żyznych terenach wulkanicznych Wezuwiusza, w ciepłym łagodnym klimacie nadmorskim, znalazły znakomite warunki do rozwoju.
Pomidory San Marzano mają wydłużony kształt, intensywny czerwony kolor z żółtawym żyłkowaniem i niewiele pestek.

Zapraszamy na włoską ucztę z wieloma wariantami Pizzetty - 3 szt. za 16,80 zł
Marinara
Margherita
Bianca
Prosciutto di Parma
Amatriciana
Calabresa
Hawajska
Diavola
Frutti Di mare
Putanesca
Zielona z jajem