Austriackie wina od Birgit Eichinger

21.07.2015


Dobra wiadomość dla wszystkich, którzy rozsmakowali się w winach od Birgit Eichinger. Długo oczekiwane austriackie specjały są już na naszych półkach. Przyjrzyjmy im się po kolei:
Aromatyczny Riesling, w dwóch odsłonach - Vom Berg, orzeźwiający, z delikatnym aromatem moreli i niuansem dojrzałych cytrusów, to wino do lekkich posiłków, idealne dopasowane do sashimi, indyka lub ciepłego koziego sera. W Superiore polecamy go do wszystkich potraw z owocami morza.
Riesling Heiligenstein Reserve, nagrodzi nas za jego wybór wspaniałym aromatem brzoskwiń, białego pieprzu i pokruszonych migdałów. Pasuje do dań z warzyw i białych ryb. W naszej ofercie to idealne uzupełnienie Rybnych Piątków.
Roter Veltliner Stangl ma aromat pełen owoców: gruszki, jabłka, agrestu i mango, mieszają się one z zapachem świeżych ziół. Zapomnijcie o Chablis, to wino idealnie pasuje do ostryg i owoców morza.
Aksamitny Grüner Veltliner Lamme Reserve z subtelnym zapachem słodkich przypraw, aromatów owocowych, miodu i melona. Cudownie soczysty, przejrzysty i wyważony. Bardzo długi finisz z nutą tytoniu,
Na koniec klasyczne, aksamitne Chardonnay z charakterystycznym aromatem dojrzałych gruszek Williams, wymieszanym ze skórkami owoców cytrusowych. Bardzo soczyste, owocowe w smaku.
Wszystkie czekają dobrze schłodzone :)